perjantai 22. heinäkuuta 2011

Slowgrowing organic chicks

Nyt on bloggailussa ollut aivan liian pitkä tauko ja olen siitä pahoillani. Kevät ja kesä kun on sesonkia, niin päivätkin venyvät helposti pitkiksi ja sitten tälläiset enemmän harrastusluonteiset jutut meinaavat jäädä sivuun.

Mutta nyt on pakko kirjoittaa: meille saapui parisen viikkoa sitten pieni erä hidaskasvuisia luomubroilerin tipuja. Suomalaista luomubroileria ei ole ollut saatavilla, joten päätimme seurata Joel Salatinin jalanjälkiä ja kokeilla, kuinka laidunnetun luomubroilerin kasvatus onnistuu Suomessa.

Tiput majailivat ensimmäisen viikon asuinrakennuksemme toisessa päässä olevassa tyhjässä asunnossa, koska pikkuisena ne ovat herkkiä lämpötilan vaihteluille ja vedolle. Nyt tiput ovat muuttaneet pihassamme tyhjillään olevaan lypsykarjanavettaan, johon heille tehtiin n. 22 neliön häkki. Häkissä on korkeutta yli 2 metriä ja sieltä löytyy myös orsia. Tiput syövät oman tilan vehnästä tehtyä puuroa ja ruohoa. Noin neljän viikon iässä ne pääsevät laiduntamaan ja säiden suosiessa saavat laiduntaa syyskuun loppupuolelle saakka. Toivotaan siis pitkää ja lämmintä syksyä!

Tipujen suosiossa ovat mm. punaiset varpaankynnet sekä kaikki kiiltävä (kuten ruuvinkannat). Myös hiekka-astia tyhjenee nopeasti, kun kaverit nokkivat, kylpevät ja kuoputtavat.

Tipuselle maistuu luomuruoho

Kerrassaan hurmaavia otuksia ovat ja voisin istua heidän häkissään tuntikausia ja katsella heidän touhujaan. 

http://www.youtube.com/watch?v=2U2IphF4pXU

Ylläolevan linkin takaa löytyy Joel Salatinin Polyface Farmista tehdyn elokuvan traileri. Salatinin johtoajatus on tuottaa ruokaa luonnonmukaisesti, ekologisesti ja eläinten lajityypillisiä käyttäytymistarpeita kunnioittaen ja tätä ajatusta mekin haluamme toteuttaa, vaikka valitsemamme tie ei ole helpoin eikä tehokkain.

http://www.youtube.com/watch?v=sYWYU5V8JOo&NR=1

Vielä toinen video Polyface Farmista.

Videoissa näkyvä laidunbroilerin häkki (tai tarha) on samantyyppinen kuin meidänkin linnuillemme tulee. Olisi täydellisen ihanaa, jos voisimme päästää linnut pelkkien aitojen taakse laitumelle, mutta petojen (ketut, haukat) takia joudumme laiduntamaan linnut siirrettävissä tarhoissa. Yhteen tarhaan tulee n. 20 lintua, koska sen verran lajitovereitaan kanalintu tunnistaa läheisesti. Tarhan pinta-alaksi tulee n. 15 neliötä ja korkeutta metrin verran.  Osa tarhan pinta-alasta on katettu, jotta huonon sään iskiessä linnut pääsevät suojaan. Tarhaa siirretään päivittäin, jotta ravinnetase pysyy kurissa ja linnuilla on puhdasta ruohoa evääksi.

Suomessa ns. teollisuusbroileri on Ross-rotuista ja Rossien isovanhempaispolvi tuodaan Suomeen Skotlannista. Tietojeni mukaan tuomamme tiput ovat ensimmäiset hidaskasvuiset broilerit Suomessa. ETT:n (Eläintautien Torjuntayhdistys) mukaan kymmenisen vuotta sitten Ranskasta tuli Suomeen vastaavia lintuja kuin meidän, mutta niistä löytyi valitettavasti salmonellaa ja ne jouduttiin hävittämään.

1 kommentti:

  1. Vitsit, että mä olen kyllä innoissani tästä, että olette uskaltaneet ottaa luomubroiskun tuotantoon! Toivottavasti joskus ehtisit kirjoittaa kokemuksiasi. Minä asun valitettavan kaukana tilatakseni tuotteita, mutta kehittelen parhaillani jotain systeemiä, miten saisin tuotteitanne tänne Etelä-Savoon asti... :D

    VastaaPoista